Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015

Το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων... [βίντεο]

Η ΤΕΛΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ

Κλείδωσε με πέντε καινοτομίες το νέο μισθολόγιο. 

Οι δανειστές αποδέχθηκαν τον πυρήνα της ελληνικής πρότασης, ενώ τα ειδικά μισθολόγια θα συζητηθούν την ερχόμενη άνοιξη.



Με τη νέα μισθολογική κλίμακα εισάγονται πέντε καινοτομίες στη διαμόρφωση των μισθών στο δημόσιο τομέα, οι οποίες είναι:
  • Αποσύνδεση του βαθμού από το μισθό
  • Αλλαγή κλιμακίων ανά διετία και τριετία
  • Ξεπαγώνουν από το 2016 οι ωριμάνσεις
  • Συντομότερα οι αυξήσεις για τους «άριστους»
  • Διατηρείται στη μείωση η προσωπική διαφορά.
όλο το ρεπορτάζ του ΕΘΝΟΣ, 13-12-2015:

Τι δήλωσαν Σταθάκης- Τσακαλώτος...

Αυξήσεις μισθών διαφορετικών ταχυτήτων προβλέπει το ενιαίο μισθολόγιο στο δημόσιο το οποίο περιλαμβάνεται στη συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς,όπως προκύπτει από τις δηλώσεις που έγιναν χθες μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης. Αναλυτικά ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης μετά τη συνάντησή τους με τους θεσμούς απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων είπαν -μεταξύ άλλων- τα εξής:
Σταθάκης: [Ενν. η συμφωνία για τα κόκκινα δάνεια] Προβλέπει το άνοιγμα της αγοράς για τα επιχειρηματικά δάνεια και, μέχρι τις 15 Φλεβάρη που θα φτιαχτεί το κανονιστικό πλαίσιο από εμάς, εξαιρούνται τα στεγαστικά πρώτης κατοικίας, αυτά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όπως αυτά ορίζονται από τον ευρωπαϊκό κανονισμό (πέντε εκατομμύρια τζίρος και 100 τόσοι εργαζόμενοι) και τα καταναλωτικά. Μετά τις 15 Φλεβάρη θα ισχύει το κανονιστικό πλαίσιο που θα ψηφίσουμε μέχρι τότε.
Δημοσιογράφος: Κλείσαμε σε όλα τα θέματα; Και στα 13;
Τσακαλώτος: Νομίζω ότι οι τεχνικές ομάδες έχουν κάποιες ακόμη λεπτομέρειες.
Δημοσιογράφος: Ο νόμος θα πάει αύριο στη Βουλή; Πότε θα ψηφιστεί;
Τσακαλώτος: Τρίτη βράδυ. Αναμένεται ότι το EWG θα είναι Τετάρτη, οπότε η εκταμίευση θα είναι στο τέλος της εβδομάδας.
Δημοσιογράφος: Έχουμε κάποια λεπτομέρεια για το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων;
Τσακαλώτος: Έχουμε μια στρατηγική έκθεση που σιγά-σιγά θα μετατραπεί σε νόμο. Δηλαδή οι βασικές αιχμές, ποια περιουσιακά στοιχεία θα είναι μέσα, η διοικητική μορφή, πώς θα γίνει το κομμάτι των επενδύσεων.
Δημοσιογράφος: Οι αποκρατικοποιήσεις του 2016 πάνε για το χρέος;
Τσακαλώτος: Όχι. Ό,τι ήταν στο πρόγραμμα 2015, 2016, 2017, το είχαμε συμφωνήσει από πριν.
Δημοσιογράφος: … κάτω από 50 δισ. το ταμείο;
Τσακαλώτος: Αυτό θα το δείτε. Η στρατηγική έκθεση δεν μιλάει για αριθμούς.
Δημοσιογράφος: Στόχος να ξεκινήσει η λειτουργία του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων;
Τσακαλώτος: Σε εύλογο χρόνο.
Δημοσιογράφος: Το ΤΧΣ θα περάσει στο νέο ταμείο;
Τσακαλώτος: Ναι. Θα έχει μια διοικούσα επιτροπή που θα επιβλέπει και από κάτω θα έχει κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων: Δηλαδή ακίνητα, τράπεζες, κρατικές επιχειρήσεις, άλλα περιουσιακά στοιχεία που δημιουργούν εισόδημα.
Δημοσιογράφος: Θα φύγουν και κάποια περιουσιακά στοιχεία από το ΤΑΙΠΕΔ για να πάνε στο ταμείο;
Τσακαλώτος: Το ΤΑΙΠΕΔ όλο θα πάει.
Δημοσιογράφος: 15 Φεβρουαρίου είναι deadline για την πρώτη αξιολόγηση;
Τσακαλώτος: 15 Φεβρουαρίου είναι το πότε θα ισχύσει ο νόμος.
Δημοσιογράφος: θα έχουμε και μειώσεις μισθών;
Τσακαλώτος: Τις μειώσεις μισθών τις διαπραγματευτήκαμε το καλοκαίρι. Αυτό που λέτε το προέβλεπε το σχέδιο Γιούνκερ επί του οποίου ψήφισε ο ελληνικός λαός. Η νέα συμφωνία προβλέπει απλά διαφορετικές ταχύτητες αυξήσεων .
Δημοσιογράφος: Δεν υπάρχει μείωση για κανέναν δηλαδή;
Τσακαλώτος: Ακριβώς. Δεν είναι λοιπόν «το ίδιο και χειρότερο από εκείνο του Γιούνκερ» όπως έχει γραφτεί…

Η εφαρμογή του θα ξεκινήσει στις αρχές του 2016

Ως το τέλος του μήνα θα κλειδώσει σε κάθε λεπτομέρεια του το σχέδιο για το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, για το οποίο τα περισσότερα σημεία έχουν ολοκληρωθεί. Αφού κατατεθεί προς ψήφιση, η εφαρμογή του θα ξεκινήσει από τις αρχές του 2016. 

Tο τελικό σχέδιο του νέου μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων περιλαμβάνει τους εξής άξονες:
* Αποσύνδεση των αυξήσεων από το βαθμολόγιο. Οι αυξήσεις θα αποδίδονται ανάλογα με τα χρόνια και όχι το βαθμό που παίρνει ο υπάλληλος.

* Αλλαγή κλιμακίων ανά διετία και τριετία. Για υπαλλήλους ΥΕ και ΔΕ προβλέπονται 13 μισθολογικά κλιμάκια, τα οποία αποδίδουν ωριμάνσεις στους βασικούς μισθούς ανά τριετία. Αντίστοιχα για τους υπαλλήλους ΠΕ και ΤΕ προβλέπονται 19 κλιμάκια με ωριμάνσεις ανά διετία.

* Αύξηση 50 έως 150 ευρώ στο επίδομα θέσης. Αύξηση στο επίδομα όσων αναλαμβάνουν θέσεις ευθύνης έως και 150 ευρώ στη λογική του «ανοίγματος» της ψαλίδας μεταξύ προσοντούχων και μη δημοσίων υπαλλήλων.

* Διατηρούνται τα τέσσερα βασικά επιδόματα. Δηλαδή η οικογενειακή παροχή, το επίδομα απομακρυσμένων και παραμεθόριων περιοχών, το επίδομα θέσης ευθύνης και το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας.


Επιπλέον στόχος της κυβέρνησης είναι να διατηρηθούν οι εισαγωγικοί μισθοί στο επίπεδο που βρίσκονται σήμερα και πάνω σε αυτούς να χτιστεί το νέο μισθολόγιο.


Κερδισμένοι - χαμένοι
Κερδισμένοι του νέου μισθολογίου θεωρούνται, όσοι τα τελευταία χρόνια είδαν τις αποδοχές τους να «κολλάνε» και να μειώνονται αφού θα τους αποδοθούν οι μισθολογικές ωριμάνσεις. Χαμένοι θα είναι οι υπάλληλοι με πολλά χρόνια προϋπηρεσίας που θα δουν τις αποδοχές τους να παγώνουν λόγω της διατήρησης της προσωπικής διαφοράς.

__________


Με το νέο ενιαίο μισθολόγιο αποσυνδέεται ο μισθός από το βαθμό και ορίζονται τα νέα μισθολογικά κλιμάκια για τους υπαλλήλους, ανάλογα με την κατηγορία της εκπαίδευσής τους. 
Έτσι, για τους υπαλλήλους με κατηγορία εκπαίδευσης ΠΕ και ΤΕ προβλέπονται 19 μισθολογικά κλιμάκια εξέλιξης, ενώ για τους υπαλλήλους ΔΕ και ΥΕ καθιερώνονται 13 μισθολογικά κλιμάκια. 
Για κατοχή μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών ενός έτους ο υπάλληλος θα κερδίζει δύο κλιμάκια, ενώ για κατοχή διδακτορικού τίτλου σπουδών συναφούς αντικειμένου με την εργασία του θα κερδίζει 6 κλιμάκια.
Ο βασικός μισθός για υπαλλήλους ΥΕ καθορίζεται σε 780 ευρώ, ενώ για τους υπαλλήλους ΔΕ σε 780 ευρώ επί συντελεστή 1,10 (858 ευρώ), για ΤΕ 780 ευρώ με συντελεστή 1,33 (1.037 ευρώ) και για ΠΕ 780 ευρώ επί 1,40 (1.092 ευρώ).
Η οικογενειακή παροχή για ανήλικα τέκνα, ή ανίκανα να εργαστούν και με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 50%, ή για παιδιά που σπουδάζουν και δεν έχουν ξεπεράσει το 24 έτος της ηλικίας τους καθορίζεται σε 50 ευρώ για το ένα τέκνο, 70 ευρώ συνολικά για τα δύο τέκνα, 120 ευρώ συνολικά για τα τρία τέκνα, 170 ευρώ για τα τέσσερα τέκνα και επιπρόσθετα 70 ευρώ για κάθε ένα επιπλέον τέκνο.
Για τους υπαλλήλους που εργάζονται σε παραμεθόριες περιοχές προβλέπεται επιπλέον αμοιβή 100 ευρώ. 
Το επίδομα θέσης ευθύνης καθορίζεται σε 1.400 ευρώ για Γενικούς Γραμματείς Υπουργείων, σε 1.150 ευρώ για αναπληρωτές Γενικούς Γραμματείς ή Ειδικούς Γραμματείς Υπουργείων, σε 1.000 ευρώ για Προϊσταμένους Γενικών Διευθύνσεων, σε 450 ευρώ για Προϊσταμένους Διευθύνσεων και Προϊσταμένους Πολιτικών Γραφείων μελών της Κυβέρνησης, σε 350 ευρώ για Προϊσταμένους Υποδιευθύνσεων και 290 ευρώ για Προϊσταμένους Τμημάτων.
δείτε βίντεο από το κανάλι ΜΕΓΚΑ 



30/09/2018 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Θέμα: ‘Κάρτες τήρησης ωραρίου εργασίας προσωπικού ΠΓΝΛ’                        Το ΔΣ του Σωματείου...