Τρίτη 19 Απριλίου 2016

Oι αλλαγές στις συντάξεις και τη φορολογία - Ολόκληρο το νομοσχέδιο


Κατάργηση των κατώτατων ορίων συντάξεων, θεσμοθέτηση εθνικής σύνταξης στα 384 ευρώ ύστερα από τουλάχιστον 20 χρόνια ασφάλισης, μικρότερους συντελεστές αναπλήρωσης για την αναλογική σύνταξη που οδηγούν σε χαμηλές νέες συντάξεις, κυρίως για όσους έχουν πάνω από 25 έτη ασφάλισης και ο μέσος μισθός τους ξεπερνά τα 1.000 ευρώ, , αύξηση εισφορών, σαρωτικές ενοποιήσεις Ταμείων, αλλά και ενιαίους κανόνες σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, προβλέπει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας που αναρτήθηκε σε δημόσια διαβούλευση.


Eπίσης στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται οι ελληνικές προτάσεις με τη νέα κλίμακα φορολόγησης εισοδήματος,την κλίμακα εισφοράς αλληλεγγύης,τη φορολόγηση ενοικίων και το φόρο στα τυχερά παιχνίδια.
Και τις διατάξεις που δεν έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό που δόθηκε πριν από λίγο στη δημοσιότητα.
Συγκεκριμένα, αυξάνονται οι ασφαλιστικές εισφορές για την επικουρική ασφάλιση κατά μια μονάδα για μια τριετία 0,5 για τους εργοδότες και 0,5 για τους εργαζόμενους από 1.6.2016 και μέχρι την 31.5.2019. Στη συνέχεια για την επόμενη τριετία από 1.6.2019 και μέχρι την 31.5.2022 οι εισφορές διαμορφώνονται σε 0,25 για κάθε πλευρά, προκειμένου να καλυφθεί το έλλειμμα που εμφανίζει το Ενιαίου υπερ-επικουρικού, στο οποίο εντάσσονται και τα Ταμεία Εφάπαξ και πλέον μετονομάζεται σε ΕΤΕΑΕΠ. Αντίστοιχα για τους αυτοαπασχολούμενους η εισφορά διαμορφώνεται στο 7% και 6,5 % στη συνέχεια για την επικουρική τους ασφάλιση.
Παράλληλα, στο σχέδιο προβλέπεται ότι οι ήδη καταβαλλόμενες κατά την δημοσίευση του νόμου επικουρικές συντάξεις αναπροσαρμόζονται, εφόσον το άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης του δικαιούχου υπερβαίνει το ποσό των 1.300 ευρώ. «Για την εφαρμογή του ορίου αυτού, λαμβάνεται υπόψη το καταβαλλόμενο ποσό των συντάξεων συμπεριλαμβανομένης της εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης και της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων του άρθρου 38 του ν.3863/2010 (115 Α΄), όπως ισχύει, και των παραγράφων 11, 12 και 13 του άρθρου 44 του ν.3986/2011 (152 Α΄), όπως ισχύει. Σε καμιά περίπτωση δεν επιτρέπεται, μετά την αναπροσαρμογή, το άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης να μειωθεί πέραν το ανωτέρω ορίου των χιλίων τριακοσίων (1300) Ευρώ, του υπερβάλλοντος ποσού καταβαλλομένου ως προσωπική διαφορά».
Όσον αφορά το ΕΚΑΣ και το πότε θα γίνει η περικοπή των υπόλοιπων δικαιούχων, στο σχέδιο νόμου αναφέρεται ότι «Από 1.1.2017 και μέχρι 31.12.2019 και σε ετήσια βάση τα ποσά που αναφέρονται στα εισοδηματικά κριτήρια της παραγράφου 1 του άρθρου αυτού, καθώς και τα ποσά του επιδόματος που αναφέρονται στην παράγραφο 2 του παρόντος άρθρου, αναπροσαρμόζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, προκειμένου τα ως άνω κριτήρια να βαίνουν κάθε έτος μειούμενα, με σκοπό αντίστοιχη ετήσια εμπροσθοβαρή μείωση της δαπάνης της παροχής μέχρι την ολοκληρωτική κατάργηση αυτής. Από 1-1-2020 η παροχή αυτή καταργείται». Το θέμα αυτό αναμένεται να κλείσει μετά την τελική διαπραγμάτευση με τους δανειστές.


30/09/2018 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Θέμα: ‘Κάρτες τήρησης ωραρίου εργασίας προσωπικού ΠΓΝΛ’                        Το ΔΣ του Σωματείου...