Σάββατο 11 Ιουνίου 2016

Η αυτοθεραπεία του ασθενή μειώνει το κόστος Υγείας...

Στροφή των ασθενών στην αυτοθεραπεία/αυτοφροντίδα κάνουν οι χώρες της Ευρώπης με στόχο να μειώσουν τα υψηλά κόστη από τις φαρμακευτικές αγωγές. Σύμφωνα με τους ειδικούς η στροφή αυτή θα μπορούσε δυνητικά να διασώσει τα ευρωπαϊκά συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, εξοικονομώντας άνω των 16 δισ. ευρώ.



Ακολουθώντας την ευρωπαϊκή  γραμμή,  ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φαρμάκων, Ευρείας Χρήσης, εξέδωσε «Μανιφέστο» το οποίο αφορά τη στρατηγική ανάπτυξης στη νέα εποχή της Αυτοθεραπείας/Αυτοφροντίδας, και δίνει τη δική του μάχη, προκειμένου να καταλάβουν οι αρμόδιοι φορείς καθώς και η πολιτεία συνολικότερα, τα οφέλη που θα προκύψουν από τη θέσπιση της αυτοφροντίδας του ασθενούς.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΦΕΧ κ. Βασίλειο Σερέτη, μελέτη που έκανε για την Ελλάδα η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) αναφορικά με τη διεύρυνση της λίστας ΜΗΣΥΦΑ κατά 5%, δηλαδή με μετατροπή συνταγογραφούμενων φαρμάκων σε ΜΗΣΥΦΑ, διαπίστωσε πως αυτό από μόνο του συμβάλλει στην ελάφρυνση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 160 εκατομμύρια ευρώ. 
Όπως ανέφερε ο κ. Σετέτης, παρόμοιες ευρωπαϊκές αλλά και παγκόσμιες μελέτες έχουν δείξει, ότι για κάθε 1 ευρώ που δαπανάται για την Αυτοφροντίδα/Αυτοθεραπεία, το ανταποδοτικό όφελος για τον πολίτη, την Κοινωνική Ασφάλιση και τη Δημόσια Υγεία είναι 6 ευρώ. 
Ως εκ τούτου, «Η εφαρμογή υπεύθυνης Αυτοθεραπείας/Αυτοφροντίδας (self care) συμβάλλει θετικά στην αποδοτικότερη αξιοποίηση των διαθεσίμων πόρων ενώ ταυτόχρονα μειώνει σημαντικά τη φαρμακευτική δαπάνη. Αν υποθέσουμε ότι δεν υπήρχαν τα ΜΗΣΥΦΑ και η Αυτοθεραπεία, τα Ασφαλιστικά Ταμεία θα επιβαρύνονταν με 1,5 δισ. ευρώ » σημείωσε ο κ. Σερέτης.
Αναφερόμενος σε χώρες της υπόλοιπης Ευρώπης ο κ. Σερέτης έφερε ως παράδειγμα την Πορτογαλία η οποία αγκάλιασε το πρόγραμμα αυτοφροντίδας κάνοντας ένα σημαντικό βήμα και με τη συμβολή όλων των φορέων ξεκίνησε πρόγραμμα με τίτλο «Φροντίζω τον εαυτό μου», ενώ με ειδικά διαμορφωμένα παιχνίδια εκπαιδεύονται ασθενείς και επαγγελματίες υγείας.
Ο ΕΦΕΧ ζητά να γίνει στη χώρα μας θέσπιση μια ειδικής Διεύθυνσηςη στο ΕΟΦ η οποία θα έχει κάτω από την εποπτεία της το θέμα της αυτοθεραπείας. Όπως είπε, και στο ΕΜΑ (Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων) δημιουργήθηκε ειδική θέση για ένα expert ο οποίος θα είναι OTC Champion και θα αναλάβει την επίσπευση των διαδικασιών για τη διεύρυνση της λίστας των φαρμάκων της αυτοφροντίδας.
Το «Μανιφέστο για την Αυτοφροντίδα»
Το «Μανιφέστο για την Αυτοφροντίδα» περιλαμβάνει τις προτάσεις-δράσεις του Συνδέσμου ΕΦΕΧ για την ανάπτυξη της αυτοφροντίδας στη χώρα μας και αφορά: 
Στη θέσπιση σαφών χρονικά κριτηρίων για την έγκριση και τακτή επικαιροποίηση των ΜΗΣΥΦΑ με έμφαση στη μετατροπή συνταγογραφούμενων φαρμάκων σε μη συνταγογραφούμενα εφόσον εκπληρούνται οι συνθήκες ασφαλείας.
Στην άρση γραφειοκρατικών και άλλων αντικινήτρων, ώστε να διευκολυνθούν επενδύσεις και ανάπτυξη της Αυτοφροντίδας.
Θέσπιση ειδικής Διεύθυνσης στον ΕΟΦ με εξειδικευμένο στην Αυτοφροντίδα προσωπικό.  
Στο σχεδιασμό και την εφαρμογή προγραμμάτων δια βίου εκπαίδευσης των φαρμακοποιών με την συνεργασία των αρμόδιων κοινωνικών εταίρων.
Στη συμπερίληψη της Αυτοφροντίδας /Αυτοθεραπείας στο πανεπιστημιακό πρόγραμμα εκπαίδευσης των φαρμακοποιών, ώστε ν’ ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες.
Στη διάθεση των ΜΗΣΥΦΑ  στους πολίτες με σαφείς και ευνόητες πληροφορίες για τη σωστή και ασφαλή χρήση τους. Ο ΕΦΕΧ  επικαιροποιεί  τον Κώδικα Αυτορρύθμισης για τα μέλη του, και καταγγέλλει στις αρμόδιες αρχές παραπλανητικές ή ενδεχομένως ατεκμηρίωτες επιστημονικά διαφημίσεις.
Υπεύθυνη πληροφόρηση μέσα από όλα τα κανάλια που προτιμώνται από τους πολίτες (έντυπη/τηλεοπτική/ψηφιακή πληροφόρηση).
Στη δέσμευση των παρασκευαστών στην ανάπτυξη τιμολογιακής πολιτικής, ώστε ν’ αναπτυχθεί η ανταγωνιστικότητα και η αγορά να λειτουργεί ομαλά, αλλά και με σεβασμό στη δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση των πολιτών και της χώρας μας.
Στη πρόσβαση των πολιτών στα ΜΗΣΥΦΑ πρέπει να γίνεται με σαφείς όρους φύλαξης, ασφάλειας, έκθεσης και πληροφόρησης σε όλα τα σημεία πώλησης.
Στην έμπρακτη δέσμευση των Κοινωνικών Εταίρων στην ανάδειξη και ανάπτυξη του ρόλου, της σημασίας και της αποτελεσματικότητας της αυτοφροντίδας.
Και τέλος, στην αναβάθμιση του ρόλου του φαρμακοποιού σε αυτόν του Συμβούλου Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας. Οι φαρμακοποιοί θα πρέπει να γίνουν πάροχοι υπηρεσιών και φροντίδας με επίκεντρο τους ασθενείς, γιατί είναι αρμόδιοι και εύκολης πρόσβασης επαγγελματίες υγείας, και αποδεδειγμένα μειώνουν την επιβάρυνση της υγειονομικής περίθαλψης.
Όπως επεσήμανε ο κ. Σερέτης η εξοικονόμηση των πόρων στο σύστημα υγείας από την αυτοφροντίδα είναι ανταποδοτικό για τη κοινωνία συνολικότερα. Η ενημέρωση του κοινού πρέπει όπως είπε, να γίνει μέσα από ειδικά προγράμματα για να ελαχιστοποιηθεί ο όποιος πιθανός κίνδυνος από τη λάθος χρήση των Μ.Υ.ΣΥ.Φ.Α.
Επιπλέον, ο ΕΦΕΧ μετέχει σε ένα συνολικό διάλογο με όλους τους αρμόδιους φορείς υγείας καθώς και το Υπουργείο, προκειμένου η χώρα μας να εναρμονιστεί με τις καλές πρακτικές της Αυτοφροντίδας.
Συνέδριο της Πανευρωπαϊκής Οργάνωσης για την Αυτοφροντίδα (AESGP)
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο αυτό ο ΕΦΕΧ διοργάνωσε στην Αθήνα το ετήσιο συνέδριο της Πανευρωπαϊκής Οργάνωσης για την Αυτοφροντίδα (AESGP) με τη συμμετοχή περισσοτέρων από 400 εκπροσώπους της παγκόσμιας φαρμακοβιομηχανίας και  οργανισμών σχετικών με τον τομέα της αυτοφροντίδας. Όπως ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής του ΕΦΕΧ κ. Γιώργος Δόκιος, το συνέδριο είχε πολύ μεγάλη επιτυχία ενώ παρουσιάστηκε το όραμα 2020 για την αυτοφροντίδα.
Ο πρόεδρος της AESGP Roger Scarlett-Smith μιλώντας για το όραμα αυτό είπε ότι πρόκειται για ουσιαστικότερη αυτοφροντίδα στην Ευρώπη για το έτος 2020 και επισήμανε ότι «Η Αυτοφροντίδα θα μπορούσε δυνητικά να διασώσει τα ευρωπαϊκά συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, εξοικονομώντας άνω των 16 δισ. ευρώ μέσα από μια μικρή στροφή προς την Αυτοθεραπεία, που αποτελεί μέρος της Αυτοφροντίδας».

το διαβάσαμε: MEDsin

30/09/2018 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Θέμα: ‘Κάρτες τήρησης ωραρίου εργασίας προσωπικού ΠΓΝΛ’                        Το ΔΣ του Σωματείου...