Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

Νομοσχέδιο για τη Ψυχική Υγεία...

Μεταρρύθμιση της Διοικητικής Οργάνωσης των υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας...



ΣΧ. ΝΟΜΟΥ
ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Άρθρο 1
ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΜΕΑΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ

Οι παράγραφοι 6 έως 11 του άρθρου 3 ν. 2716/1999 (Α΄ 96) καθώς και το άρθρο 10 ν. 4272/2014 αντικαθίστανται ως εξής:


1.        Σε κάθε Τομέα Ψυχικής Υγείας (Το.Ψ.Υ.) ενηλίκων συστήνεται Τομεακή Επιστημονική Επιτροπή (Τ.Επ.Ε.). Συγκροτείται με απόφαση του Διοικητή της Υ.Πε. Η Τομεακή Επιστημονική Επιτροπή είναι 9μελής. Τα έξι (6) μέλη της και οι αναπληρωτές τους εκλέγονται μετά από μυστική ψηφοφορία από όλους ανεξαιρέτως τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας που απασχολούνται στις Μονάδες Ψυχικής Υγείας (Μ.Ψ.Υ.) του Το.Ψ.Υ. Από κάθε κατηγορία Μ.Ψ.Υ. όπως περιγράφονται κάτωθι εκλέγονται δύο μέλη με τους αναπληρωτές τους. Οι κατηγορίες Μ.Ψ.Υ. είναι τρείς: α) Μ.Ψ.Υ. που παρέχουν πρωτοβάθμια φροντίδα ψυχικής υγείας (Κέντρα Ψυχικής Υγείας, Κινητές Μονάδες, Κέντρα Ημέρας ειδικού κλινικού αντικειμένου κ.α.), β) Μ.Ψ.Υ. που παρέχουν δευτεροβάθμια φροντίδα ψυχικής υγείας (Ψυχιατρικές Κλινικές Γενικών Νοσοκομείων ή Ειδικών Νοσοκομείων ή Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων) και γ) Μ.Ψ.Υ. που παρέχουν υπηρεσίες επανένταξης-αποκατάστασης (Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης-Στεγαστικές δομές, Κέντρα Ημέρας - Ειδικά Κέντρα Επανένταξης, Κοι.Σ.Π.Ε. κ.α.).
2.        Ομοίως, συστήνεται Τομεακή Επιστημονική Επιτροπή Παιδιών και Εφήβων (Τ.Επ.Ε.Π.Ε.) με περιοχή ευθύνης την περιοχή ευθύνης των υφιστάμενων Τομεακών Επιτροπών Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων (Τ.Ε.Ψ.Υ.Π.Ε.) και των αντίστοιχων Τομέων Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων (Το.Ψ.Υ.Π.Ε.), όπου υφίστανται. Συγκροτείται με απόφαση του Διοικητή της Υ.Πε. Η Τομεακή Επιστημονική Επιτροπή Παιδιών και Εφήβων είναι 9μελής. Τα έξι (6) μέλη της και οι αναπληρωτές τους εκλέγονται μετά από μυστική ψηφοφορία από όλους ανεξαιρέτως τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων που απασχολούνται στις Μ.Ψ.Υ. παιδιών και εφήβων των Το.Ψ.Υ.Π.Ε. που ανήκουν στην αντίστοιχη Τ.Ε.Ψ.Υ.Π.Ε. Από κάθε κατηγορία Μ.Ψ.Υ. παιδιών και εφήβων όπως περιγράφονται κάτωθι εκλέγονται δύο μέλη με τους αναπληρωτές τους. Οι κατηγορίες Μ.Ψ.Υ. παιδιών και εφήβων είναι τρείς: α) Μ.Ψ.Υ. παιδιών και εφήβων που παρέχουν πρωτοβάθμια φροντίδα ψυχικής υγείας (Κέντρα Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων, Κινητές Μονάδες, Ειδικές Διαγνωστικές Μονάδες κ.α.), β) Μ.Ψ.Υ. παιδιών και εφήβων που παρέχουν δευτεροβάθμια φροντίδα ψυχικής υγείας (Παιδοψυχιατρικές Κλινικές Γενικών Νοσοκομείων ή Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων) και γ) Μ.Ψ.Υ. παιδιών και εφήβων που παρέχουν υπηρεσίες επανένταξης-αποκατάστασης (Κέντρα Ημέρας, Ειδικά Κέντρα Επανένταξης παιδιών και εφήβων κ.α.).
3.        Υποψήφιοι για τη θέση του εκπροσώπου εκ των Μ.Ψ.Υ. στις Τ.Επ.Ε. και Τ.Επ.Ε.Π.Ε. μπορεί να είναι όσοι είναι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, έχουν πενταετή τουλάχιστον εμπειρία σε δομές ψυχικής υγείας, έχουν κατά προτίμηση καλή γνώση Η/Υ και η εμπειρία τους εγγυάται την καλή συνεργασία με τα μέλη της επιτροπής. Το συνολικό επιστημονικό τους έργο και προσφορά (δημοσιεύσεις, ανακοινώσεις, διδασκαλία, παροχή και λήψη κλινικών εποπτειών κ.λ.π.) θα πρέπει να συνεκτιμάται στα κριτήρια επιλογής. Ειδικότερα στην περίπτωση των μελών των  Τ.Επ.Ε. και Τ.Επ.Ε.Π.Ε. που προέρχονται από τις κατηγορίες (α) και (β) των Μ.Ψ.Υ. όπως περιγράφονται παραπάνω, ένα μέλος της Τ.Επ.Ε. ή αντιστοίχως της Τ.Επ.Ε.Π.Ε. πρέπει απαραιτήτως να είναι Ψυχίατρος ή αντιστοίχως Παιδοψυχίατρος, ο οποίος δεν  συμμετέχει σε άλλα όργανα του παρόντος άρθρου, εκτός εάν είναι και Πρόεδρος της Τ.Επ.Ε. ή της Τ.Επ.Ε.Π.Ε. οπότε αυτοδικαίως συμμετέχει στο Περιφερειακό Τομεακό Συμβούλιο.
4.        Η σύνθεση της Τομεακής Επιστημονικής Επιτροπής Ενηλίκων περιλαμβάνει επίσης έναν (1) εκπρόσωπο των Ληπτών Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας (Λ.Υ.Ψ.Υ.) και σε περίπτωση που δεν υπάρχει έναν (1) εκπρόσωπο των Συλλόγων Οικογενειών ή Αδελφών Ατόμων με ψυχικές διαταραχές που έχουν την έδρα τους στο συγκεκριμένο Το.Ψ.Υ. και ορίζονται από αυτούς και δεν συμμετέχουν σε άλλα όργανα του παρόντος άρθρου, έναν (1) ιδιώτη ψυχίατρο ο οποίος είναι εγγραμμένος στον οικείο Ιατρικό Σύλλογο και  ασκεί την ιατρική στον οικείο Το.Ψ.Υ. με το νόμιμο αναπληρωτή του, ή έναν ψυχίατρο ή άλλο επαγγελματία της ψυχικής υγείας των ΜΨΥ των ΝΠΙΔ του κερδοσκοπικού τομέα του άρθρου 12 του ν. 4272/2014 που εντάσσονται στον οικείο Το.Ψ.Υ. και έναν (1) εκπρόσωπο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με το νόμιμο αναπληρωτή του, ο οποίος ορίζεται από Δήμο της περιοχής ευθύνης του Το.Ψ.Υ. από τον οποίο προέρχεται ο Πρόεδρος της Τ.Επ.Ε.
5.        Η σύνθεση της Τομεακής Επιστημονικής Επιτροπής Παιδιών και Εφήβων περιλαμβάνει επίσης έναν (1) εκπρόσωπο των Γονέων ή Κηδεμόνων των Παιδιών και Εφήβων Ληπτών Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, έναν (1) ιδιώτη παιδοψυχίατρο ο οποίος είναι εγγραμμένος στον οικείο Ιατρικό Σύλλογο και  ασκεί την ιατρική στην περιοχή ευθύνης της Τ.Επ.Ε.Π.Ε. με το νόμιμο αναπληρωτή του, ή έναν παιδοψυχίατρο ή άλλο επαγγελματία της ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων των ΜΨΥ των ΝΠΙΔ του κερδοσκοπικού τομέα του άρθρου 12 του ν. 4272/2014 που εντάσσονται στην περιοχή ευθύνης της Τ.Επ.Ε.Π.Ε. και έναν (1) εκπρόσωπο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με το νόμιμο αναπληρωτή του, ο οποίος ορίζεται από Δήμο της περιοχής ευθύνης της Τ.Επ.Ε.Π.Ε. από την οποίο προέρχεται ο Πρόεδρος της Τ.Επ.Ε.Π.Ε.
6.        Στην περίπτωση που δεν υπάρχει επαρκής αριθμός προσώπων για τη στελέχωση των Τ.Επ.Ε. και των Τ.Επ.Ε.Π.Ε., ο Υπουργός Υγείας ορίζει πρόσωπα με κύρος και εμπειρία στην ψυχική υγεία από τους αντίστοιχους Το.Ψ.Υ. και Το.Ψ.Υ.Π.Ε. 
7.        Πρόεδρος της Τομεακής Επιστημονικής Επιτροπής και αντιστοίχως της Τομεακής Επιστημονικής Επιτροπής Παιδιών και Εφήβων ορίζεται ένας εκ των εκλεγμένων ψυχιάτρων ή παιδοψυχιάτρων αντιστοίχως και εκλέγεται με τον αναπληρωτή του από τα μέλη των αντίστοιχων επιτροπών. Οι Πρόεδροι των Τ.Επ.Ε. και Τ.Επ.Ε.Π.Ε. θα πρέπει να έχουν προϋπηρεσία σε δομές ψυχικής υγείας τουλάχιστον 7 ετών, επαρκή κλινική εμπειρία και αποδεδειγμένη εμπειρία σε θέση διαχείρισης ανθρωπίνου δυναμικού, να γνωρίζουν τουλάχιστον μια ξένη γλώσσα, να διαθέτουν επιστημονικό έργο και να έχουν εμπειρία που θα εγγυάται την καλή συνεργασία με τα μέλη της επιτροπής και την βέλτιστη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού.
8.        Οι Πρόεδροι των Τ.Επ.Ε. και Τ.Επ.Ε.Π.Ε. συντονίζουν και οργανώνουν τις Τ.Επ.Ε. και Τ.Επ.Ε.Π.Ε., μεριμνούν για την κατανομή των εργασιών, ελέγχουν την πρόοδο τους, προσαρμόζουν τη συμμετοχή των μελών στις εργασίες των Τ.Επ.Ε. και Τ.Επ.Ε.Π.Ε. ανάλογα με τις δυνατότητες τους, φροντίζουν ώστε τα μέλη των Τ.Επ.Ε. και Τ.Επ.Ε.Π.Ε. να ασκούν το έργο τους σύμφωνα με τις επιταγές των περιγραφόμενων αρμοδιοτήτων, τηρώντας το νόμο και τη δεοντολογία και, όπου κρίνεται απαραίτητο, φροντίζουν ώστε τα μέλη των επιτροπών να λαμβάνουν την απαραίτητη στήριξη και εκπαίδευση. Συντάσσουν, επίσης, με την υποστήριξη  των μελών των επιτροπών, εξάμηνη απολογιστική ενημέρωση των πεπραγμένων των Τ.Επ.Ε. και Τ.Επ.Ε.Π.Ε. βάσει της οποίας θα αξιολογείται και ο ρόλος τους αλλά και η συνολική λειτουργία των Τ.Επ.Ε. και Τ.Επ.Ε.Π.Ε.
9.        Οι Τ.Επ.Ε. και Τ.Επ.Ε.Π.Ε. συνεδριάζουν δύο φορές το μήνα στην έδρα της Μονάδας Ψυχικής Υγείας από την οποία προέρχεται ο Πρόεδρος και υποστηρίζονται από διοικητικό υπάλληλο της ίδιας Μ.Ψ.Υ. Η θητεία των μελών Τ.Επ.Ε. και Τ.Επ.Ε.Π.Ε. είναι τριετής. Η θητεία των Προέδρων των Τ.Επ.Ε. και Τ.Επ.Ε.Π.Ε. είναι τριετής και δύναται να ανανεωθεί για μια  τριετία. Στις περιπτώσεις που οι Τ.Επ.Ε. και Τ.Επ.Ε.Π.Ε. δεν συνεδριάσουν επί δυο συνεχόμενους μήνες λόγω έλλειψης απαρτίας, ο Υπουργός ορίζει αντικατάσταση μελών τους από τους επιλαχόντες των εκλογών.
10.    Οι Πρόεδροι των Τομεακών Επιστημονικών Επιτροπών ενηλίκων και ο Πρόεδρος της Τομεακής Επιστημονικής Επιτροπής Παιδιών και Εφήβων της οικείας Περιφερειακής Διοίκησης  Τομέων Ψυχικής Υγείας (Πε.Δι.Το.Ψ.Υ.) εκλέγουν ανά έτος τον εκπρόσωπό τους και τον αναπληρωτή του στο Περιφερειακό Τομεακό Συμβούλιο.
11.    Μέχρι την πλήρη ανάπτυξη υπηρεσιών παιδιών και εφήβων σε όλη την επικράτεια, οι υπηρεσίες παιδιών και εφήβων των περιοχών στις οποίες δεν υπάρχει πλήρης ανάπτυξη αντίστοιχων υπηρεσιών αντιπροσωπεύονται στο Περιφερειακό Τομεακό Συμβούλιο από τους Παιδοψυχιάτρους και τους άλλους επαγγελματίες ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων των οικείων Το.Ψ.Υ.Π.Ε. οι οποίοι συμμετέχουν στο Περιφερειακό Τομεακό Συμβούλιο.
12.    Με απόφαση του Υπουργού Υγείας ορίζονται περαιτέρω ο τρόπος οργάνωσης και λειτουργίας των Τ.Επ.Ε. και Τ.Επ.Ε.Π.Ε. καθώς και κάθε σχετική λεπτομέρεια.
13.    Οι Τομεακές Επιτροπές Ψυχικής Υγείας (Τ.Ε.Ψ.Υ. ή Τ.Ε.Ψ.Υ.Π.Ε.) του ν. 2716/99 όπως ισχύει, καταργούνται και αντικαθίστανται από τα Περιφερειακά Τομεακά Συμβούλια και εν μέρει και από τα άλλα όργανα του παρόντος νόμου.  Οι Τ.Ε.Ψ.Υ. και Τ.Ε.Ψ.Υ.Π.Ε. εξακολουθούν να λειτουργούν έως τη σύσταση των Πε.Δι.Το.Ψ.Υ. και των Περιφερειακών Τομεακών Συμβουλίων.

Άρθρο 2
ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΤΟΜΕΑΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ

1.        Οι Τομεακές Επιστημονικές Επιτροπές ενηλίκων και παιδιών και εφήβων ασκούν τις εξής αρμοδιότητες τους εντός των Το.Ψ.Υ. και Το.Ψ.Υ.Π.Ε.: 
α) προάγουν την ψυχική υγεία του πληθυσμού της περιοχής ευθύνης τους βάσει των αρχών της κοινοτικής ψυχιατρικής, της συνέχειας της φροντίδας, της εξατομικευμένης θεραπείας και του σεβασμού των δικαιωμάτων των ατόμων με ψυχικές διαταραχές,
β) προωθούν τη συνεργασία με τους λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας, τις οικογένειες και τους φροντιστές τους και γενικότερα προάγουν τη συνηγορία και την καταπολέμηση του στίγματος εντός της περιοχής ευθύνης τους,
γ) υποστηρίζουν την έρευνα και εποπτεύουν τη συλλογή επιδημιολογικών στοιχείων χρήσης των Μ.Ψ.Υ. του Το.Ψ.Υ. και του Το.Ψ.Υ.Π.Ε.,
δ) συντονίζουν τις υπηρεσίες μεταξύ τους και προωθούν τη συνεργασία  του προσωπικού των Μ.Ψ.Υ. του Το.Ψ.Υ. και του Το.Ψ.Υ.Π.Ε.,
ε) διασφαλίζουν την ανάπτυξη δικτύου υπηρεσιών των Μ.Ψ.Υ. του Το.Ψ.Υ. και του Το.Ψ.Υ.Π.Ε. με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (Π.Φ.Υ.), την Πρόνοια,  την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τη Δικαιοσύνη, καθώς και άλλες Αρχές ή φορείς στην περιοχή ευθύνης τους,
στ) διασφαλίζουν την εφαρμογή του εσωτερικού κανονισμού των ΜΨΥ και του καθηκοντολογίου και προτείνουν στο Περιφερειακό Τομεακό Συμβούλιο και άλλα  αρμόδια όργανα τη δημιουργία εσωτερικού κανονισμού, όπου δεν υφίσταται,
ζ) διασφαλίζουν  την συνεργασία δομών, υπηρεσιών, φορέων για την εφαρμογή του Ατομικού Θεραπευτικού Πλάνου για κάθε άτομο με ψυχική διαταραχή, όπου ενδείκνυται,
η) διασφαλίζουν την εφαρμογή από τις Μ.Ψ.Υ. των Το.Ψ.Υ. και Το.Ψ.Υ.Π.Ε. του επιχειρησιακού σχεδίου αντιμετώπισης κρίσεων, εκτάκτων αναγκών  και μαζικών καταστροφών,
θ) προτείνουν στο Περιφερειακό Τομεακό Συμβούλιο την ανάπτυξη από τις Μ.Ψ.Υ. του Το.Ψ.Υ. και του Το.Ψ.Υ.Π.Ε. δράσεων και προγραμμάτων αγωγής ψυχικής υγείας, πρόληψης, αντιμετώπισης της κρίσης, νοσηλείας, θεραπείας στην κοινότητα, ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και επαγγελματικής ένταξης,
ι) προτείνουν στο Περιφερειακό Τομεακό Συμβούλιο την υλοποίηση προγραμμάτων  δια βίου εκπαίδευσης του προσωπικού στην κοινοτική ψυχιατρική και στην απο-ιδρυματοποίηση σε συνεργασία με άλλους φορείς τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, εθνικούς, διακρατικούς και ευρωπαϊκούς ή διεθνείς οργανισμούς,
ια) εισηγούνται και συντονίζουν την ομαλή διεξαγωγή των κλινικών εποπτειών εντός του Το.Ψ.Υ. και του Το.Ψ.Υ.Π.Ε. και την εξωτερική κλινική εποπτεία με κλινικούς επόπτες από άλλους Το.Ψ.Υ. και Το.Ψ.Υ.Π.Ε.ή και άλλες Πε.Δι.Το.Ψ.Υ.,
ιβ) εισηγούνται προς το Περιφερειακό Τομεακό Συμβούλιο σχέδιο προγράμματος για τη βελτίωση της λειτουργίας των εφημεριών των ψυχιατρικών και παιδοψυχιατρικών τμημάτων των γενικών και ειδικών νοσοκομείων και πανεπιστημιακών κλινικών του Το.Ψ.Υ. και του Το.Ψ.Υ.Π.Ε.,
ιγ) εισηγούνται και προάγουν μέτρα για την ανάπτυξη καινοτόμων ομάδων παρέμβασης κατ’ οίκον, τη διαμόρφωση συστήματος ηλεκτρονικής θεραπευτικής παρακολούθησης και παραπομπής, την ανάπτυξη δραστηριοτήτων ανάρρωσης, αποκατάστασης, ένταξης, ενδυνάμωσης και συνηγορίας, την κατανομή των ειδικευόμενων ιατρών στις Μ.Ψ.Υ σύμφωνα με το πρόγραμμα της ειδικότητάς τους και με βάση την αρχή της κυκλικής εκπαίδευσης σε όλες της Μ.Ψ.Υ του Το.Ψ.Υ. και του Το.Ψ.Υ.Π.Ε.,
ιδ) διασφαλίζουν την ανάπτυξη της συνεργατικής φροντίδας με την ανάπτυξη μονάδων Συμβουλευτικής-Διασυνδετικής Ψυχιατρικής στα Γενικά Νοσοκομεία και την ανάπτυξη συνεργασιών και συλλειτουργίας μεταξύ των ψυχιατρικών υπηρεσιών του Το.Ψ.Υ. και του Το.Ψ.Υ.Π.Ε. και των υπηρεσιών Π.Φ.Υ.,
ιε) εισηγούνται στο Περιφερειακό Τομεακό Συμβούλιο για τη μετακίνηση, απόσπαση, μετάταξη του προσωπικού των Μ.Ψ.Υ του Το.Ψ.Υ. και του Το.Ψ.Υ.Π.Ε. ανάλογα με τις ανάγκες και με γνώμονα την προώθηση της παροχής κοινοτικών υπηρεσιών ψυχικής υγείας.
ιστ) εισηγούνται, προτείνουν ή γνωμοδοτούν, κατά περίπτωση, όταν τους ζητηθεί από το Περιφερειακό Τομεακό Συμβούλιο ή από τη Δ/νση Ψυχικής Υγείας ή τον Υπουργό Υγείας, για τη σύσταση, μείωση, συγχώνευση ή μεταφορά Μ.Ψ.Υ. του Το.Ψ.Υ. και του Το.Ψ.Υ.Π.Ε. ή την ανάπτυξη προγραμμάτων στην περιοχή ευθύνης τους, καθώς και για την πολιτική ψυχικής υγείας ιδίως στην περιοχή ευθύνης τους,
ιζ) γνωμοδοτούν για τη σύσταση νέων Κοι.Σ.Π.Ε.,
ιη) δύνανται με γραπτές προσκλήσεις να προσκαλούν σε συνεδριάσεις των επιτροπών φορείς της κοινότητας, των προγραμμάτων Βοήθειας στο Σπίτι, των Αστυνομικών και Δικαστικών αρχών ή όποιων άλλων εκπροσώπων φορέων κρίνουν απαραίτητο για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των προβλημάτων που ανακύπτουν στο έδαφος της εφαρμογής των αρχών της κοινοτικής ψυχιατρικής,
ιθ) αποστέλλουν ετησίως προς το Περιφερειακό Τομεακό Συμβούλιο σχέδιο προγραμματισμού δράσεων, εκτίμησης των αναγκών και χρησιμοποίησης των υπηρεσιών,
κ) αποστέλλουν ετησίως προς το Περιφερειακό Τομεακό Συμβούλιο απολογισμό και αξιολόγηση του έργου τους, καθώς και του έργου των Μ.Ψ.Υ. ή προγραμμάτων της περιοχής ευθύνης τους,
κα) παρέχουν κάθε στοιχείο ή πληροφορία που ζητείται από τη Δ/νση Ψυχικής Υγείας και το Τομεακό Περιφερειακό Συμβούλιο για θέματα του Το.Ψ.Υ. και του Το.Ψ.Υ.Π.Ε.,
κα) Συμμετέχει ένας εκπρόσωπός τους σε υπουργικές και διυπουργικές επιτροπές για το σχεδιασμό της κεντρικής στρατηγικής για θέματα ψυχικής υγείας.

Άρθρο 3
ΣΥΣΤΑΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΕΩΝ ΤΟΜΕΩΝ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

1.      Οι βασικές οργανωτικές δομές της τομεοποιημένης ψυχικής υγείας είναι: α) η Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας του Υπουργείου Υγείας, β) οι Υ.Πε και οι Περιφερειακές Διοικήσεις  Τομέων Ψυχικής Υγείας (Πε.Δι.Το.Ψ.Υ.) και γ) οι Το.Ψ.Υ. και Το.Ψ.Υ.Π.Ε.
2.      Στο Νόμο 3329/2005 (ΦΕΚ 181/Α΄/04-04-2005) και κατά παρέκκλιση των διατάξεων του Νόμου 3527/2007 (ΦΕΚ25/Α’) προστίθεται η σύσταση Περιφερειακών Διοικήσεων Τομέων Ψυχικής Υγείας (Πε.Δι.Το.Ψ.Υ.), οι οποίες υπάγονται στις Υ.Πε. Σε κάθε Υ.Πε. υπάγονται δυο Πε.Δι.Το.Ψ.Υ. με την εξαίρεση της 5ης και της 7ης Υ.Πε. στις οποίες υπάγεται μια Πε.Δι.Το.Ψ.Υ. ανά Υ.Πε.
3.      Στις Πε.Δι.Το.Ψ.Υ. εντάσσονται οι Τομείς Ψυχικής Υγείας Ενηλίκων (Το.Ψ.Υ.) και οι Τομείς Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων (Το.Ψ.Υ.Π.Ε.). Με απόφαση του Υπουργού Υγείας ορίζονται εντός τριών μηνών οι Πε.Δι.Το.Ψ.Υ. και εντάσσονται οι Το.Ψ.Υ. και οι Το.Ψ.Υ.Π.Ε. με κριτήρια γεωγραφικά, πληθυσμιακά, αριθμού Μ.Ψ.Υ και προσβασιμότητας των ληπτών στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας. Μέχρι την πλήρη οργάνωση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων σε όλη την επικράτεια και την πλήρη αντιστοίχιση των Το.Ψ.Υ. και Το.Ψ.Υ.Π.Ε. με βάση τα ως άνω κριτήρια, ως περιοχές ευθύνης των Τομεακών Επιστημονικών Επιτροπών Παιδών και Εφήβων νοούνται οι περιοχές ευθύνης των Τ.Ε.Ψ.Υ.Π.Ε. ως υφίστανται κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου.
4.      Οι Πε.Δι.Το.Ψ.Υ. διοικούνται από το Περιφερειακό Τομεακό Συμβούλιο. Η Διοικητική υποστήριξη στο Περιφερειακό Τομεακό Συμβούλιο παρέχεται από υπαλλήλους των Υ.Πε. που διατίθενται από τον Διοικητή των Υ.Πε. να υπηρετούν στα ανωτέρω όργανα και με αποκλειστική απασχόληση στην ψυχική υγεία και τους Το.Ψ.Υ. και  Το.Ψ.Υ.Π.Ε.

Άρθρο 4
ΣΥΣΤΑΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΤΟΜΕΑΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ

1.      Συστήνονται Περιφερειακά Τομεακά Συμβούλια στις Πε.Δι.Το.Ψ.Υ. Είναι 7μελή και συγκροτούνται εντός πέντε (5) μηνών από τη δημοσίευση της απόφασης σύστασης των Πε.Δι.Το.Ψ.Υ. και ένταξης των Το.Ψ.Υ. και Το.Ψ.Υ.Π.Ε. με απόφαση του Υπουργού Υγείας, μετά από γνώμη του Κε.Σ.Υ. Η γνώμη του Κε.Σ.Υ. εκδίδεται εντός αποκλειστικής προθεσμίας 45 ημερών από την κοινοποίηση της πρότασης του Υπουργού Υγείας. Σε περίπτωση παρέλευσης άπρακτης της ανωτέρω προθεσμίας ή στην περίπτωση που δεν υπάρχει επαρκής αριθμός προσώπων, ο Υπουργός Υγείας ορίζει πρόσωπα με κύρος και εμπειρία στην ψυχική υγεία κατά προτεραιότητα από τους Το.Ψ.Υ. και Το.Ψ.Υ.Π.Ε. της Πε.Δι.Το.Ψ.Υ.  Η θητεία είναι τριετής και δύναται να ανανεωθεί για μια  τριετία. Τα μέλη του Περιφερειακού Τομεακού Συμβουλίου δύνανται να ανακληθούν αιτιολογημένα με απόφαση του Υπουργού Υγείας πριν τη λήξη της θητείας τους.
2.        Τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου  αποτελούνται από:
(α) Τον Διοικητή της Υ.Πε., ως Πρόεδρο, με αναπληρωτή του τον αρμόδιο για θέματα ψυχικής υγείας Υποδιοικητή της Υ.Πε.
(β) Έναν (1) ψυχίατρο, διευθυντή ΕΣΥ ή καθηγητή ή αναπληρωτή καθηγητή ή επιστημονικά υπεύθυνο ενός ΚΨΥ ή άλλων  Μ.Ψ.Υ. ενηλίκων του άρθρου 5 παράγραφος 1 του ν. 2716/99 ή διευθυντή ΕΣΥ ή καθηγητή ή αναπληρωτή καθηγητή ή επιστημονικά υπεύθυνο ψυχιατρικών τμημάτων των νοσοκομείων του ν.δ. 2592/1953 και του ν. 1397/1983 των Το.Ψ.Υ. της Πε.Δι.Το.Ψ.Υ. ή Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής, με τον νόμιμο αναπληρωτή του.
(γ) Έναν (1) παιδοψυχίατρο, διευθυντή ΕΣΥ ή καθηγητή ή αναπληρωτή καθηγητή ή επιστημονικά υπεύθυνο ενός Κέντρου Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων ή άλλων  Μ.Ψ.Υ. για παιδιά και εφήβους του άρθρου 5 παράγραφος 1 του ν. 2716/99 ή έναν διευθυντή ΕΣΥ ή καθηγητή ή αναπληρωτή καθηγητή ή επιστημονικά υπεύθυνο ψυχιατρικών τμημάτων παιδιών και εφήβων των νοσοκομείων του ν.δ. 2592/1953 και του ν. 1397/1983 των Το.Ψ.Υ.Π.Ε. της  Πε.Δι.Το.Ψ.Υ. ή Πανεπιστημιακής Παιδοψυχιατρικής Κλινικής, με τους νόμιμους αναπληρωτές τους. Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν μονάδες ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων στους τομείς της Πε.Δι.Το.Ψ.Υ. αντικαθίσταται από επαγγελματίες ψυχικής υγείας (ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, επισκέπτες υγείας, νοσηλευτές με ψυχιατρική ειδικότητα ή σε περίπτωση έλλειψης νοσηλευτή, παιδαγωγούς, εκπαιδευτικούς), οι οποίοι υπηρετούν στις Μονάδες Ψυχικής Υγείας των νοσοκομείων του ν.δ. 2592/1953 και του ν. 1397/1983 με τους νόμιμους αναπληρωτές τους ή κατά περίπτωση των Πανεπιστημιακών Ψυχιατρικών Κλινικών.
 (δ) Έναν (1) επαγγελματία ψυχικής υγείας (ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό, λογοθεραπευτή, εργοθεραπευτή, επισκέπτη υγείας, νοσηλευτή με ψυχιατρική ειδικότητα ή σε περίπτωση έλλειψης νοσηλευτή, ειδικό παιδαγωγό) οι οποίοι υπηρετούν στις Μονάδες Ψυχικής Υγείας του άρθρου 5 παράγραφος 1 του ν. 2716/99 ή των νοσοκομείων του ν.δ. 2592/1953 και του ν. 1397/1983 των Το.Ψ.Υ. και Το.Ψ.Υ.Π.Ε. της  Πε.Δι.Το.Ψ.Υ. με τους νόμιμους αναπληρωτές τους ή κατά περίπτωση των Πανεπιστημιακών Ψυχιατρικών ή Παιδοψυχιατρικών Κλινικών.
ε)  Έναν (1) Ψυχίατρο ή παιδοψυχίατρο ή άλλο επαγγελματία ψυχικής υγείας, ο οποίος υπηρετεί σε Μονάδες Ψυχικής Υγείας των ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα του άρθρου 11 του ν. 2716/99 που εντάσσονται στους Το.Ψ.Υ. και Το.Ψ.Υ.Π.Ε. της Πε.Δι.Το.Ψ.Υ.
(στ) Έναν (1) εκ των Προέδρων των Τομεακών Επιστημονικών Επιτροπών ενηλίκων, παιδιών και εφήβων, ο οποίος ορίζεται από τους Προέδρους των Τ.Επ.Ε. και Τ.Επ.Ε.Π.Ε. και συμμετέχει στο Περιφερειακό Τομεακό Συμβούλιο με ετήσια θητεία. Ο εκάστοτε εκπρόσωπος των Τ.Επ.Ε. και Τ.Επ.Ε.Π.Ε. Πρόεδρος εισηγείται στο Περιφερειακό Τομεακό Συμβούλιο της Πε.Δι.Το.Ψ.Υ. επί όλων των θεμάτων που έχουν εισηγηθεί Τ.Επ.Ε. και Τ.Επ.Ε.Π.Ε.
(ζ) Έναν (1) εκπρόσωπο των Ληπτών Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας (Λ.Υ.Ψ.Υ.) και σε περίπτωση που δεν υπάρχει έναν (1) εκπρόσωπο των Συλλόγων Οικογενειών ή Αδελφών Ατόμων με ψυχικές διαταραχές που έχουν την έδρα τους στο συγκεκριμένο Το.Ψ.Υ. και ορίζονται από αυτούς, με τον νόμιμο αναπληρωτή του.
3.        Τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου  των παραγράφων 11 (β) έως και 11 (ε) ορίζονται από τον Υπουργό Υγείας. Δημιουργείται μητρώο υποψηφίων μελών για το Περιφερειακό Τομεακό Συμβούλιο της Πε.Δι.Το.Ψ.Υ. στη Δ/νση Ψυχικής Υγείας. Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να υποβάλει βιογραφικό σημείωμα στη Δ/νση Ψυχικής Υγείας, μετά από σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Η επιλογή για εγγραφή στο μητρώο γίνεται με βάση τη διοικητική εμπειρία,  το επιστημονικό έργο και την απασχόληση, ιδίως στην κοινοτική ψυχιατρική, καθώς και την κοινωνική προσφορά.
4.        Ο Υπουργός υγείας μπορεί να ζητήσει εισήγηση για υπόδειξη μελών του Περιφερειακού Τομεακού Συμβουλίου από τις αντίστοιχες των ειδικοτήτων επιστημονικές εταιρείες ή συλλόγους των επαγγελματιών ψυχικής υγείας της Πε.Δι.Το.Ψ.Υ., ιδίως για τα μέλη της παρ. 11 (ε).
5.        Οι θέσεις των μελών στο Περιφερειακό Τομεακό Συμβουλίου είναι τιμητικές και άμισθες. Τα μέλη του Περιφερειακού Τομεακού Συμβουλίου και των Τομεακών Επιστημονικών Επιτροπών προσφέρουν τις υπηρεσίες τους παράλληλα με τα κύρια καθήκοντά τους.
6.        Τα Περιφερειακά Τομεακά Συμβούλια συνεδριάζουν στην έδρα της αντίστοιχης Υ.Πε. ή στην Περιφερειακή της έδρα κατά περίπτωση. Στα πρακτικά των συνεδριάσεων αναφέρεται αναλυτικά τόσο η απόφαση της πλειοψηφίας όσο και η γνώμη της μειοψηφίας. Για τις δαπάνες κινήσεως των μετακινούμενων μελών των Περιφερειακών Τομεακών Συμβουλίων ισχύουν οι κείμενες διατάξεις για τη μετακίνηση με εντολή του Δημοσίου για εκτέλεση υπηρεσίας. Ο Πρόεδρος εκδίδει τις σχετικές εντολές μετακίνησης. Παρέχεται η δυνατότητα πραγματοποίησης συνεδριάσεων μέσω τηλεδιάσκεψης.
7.        Τα Περιφερειακά Τομεακά Συμβούλια των Πε.Δι.Το.Ψ.Υ. συνεδριάζουν δυο φορές το μήνα και οι αποφάσεις τους λαμβάνονται με αυξημένη πλειοψηφία. Απαιτείται πλειοψηφία των 3/5. Σε κάθε περίπτωση υπάρχει απαρτία όταν παρευρίσκονται 4 τουλάχιστον μέλη του. Στις περιπτώσεις που το Περιφερειακό Τομεακό Συμβούλιο δεν συνεδριάσει επί δυο συνεχόμενους μήνες λόγω έλλειψης απαρτίας, ο Διοικητής της Υ.Πε. εισηγείται στον Υπουργό αντικατάσταση μελών του Περιφερειακού Τομεακού Συμβουλίου.
8.        Τα μέλη των Περιφερειακών Συμβουλίων και των Τομεακών Επιστημονικών Επιτροπών δύνανται να λαμβάνουν ετησίως δεκαπενθήμερη εκπαιδευτική άδεια στο πλαίσιο της συνεχόμενης εκπαίδευσης επιπροσθέτως των αδειών που δικαιούνται από την υπηρεσία τους, για επικαιροποίηση των γνώσεών τους και της εμπειρίας τους σε διοικητικά θέματα, καθώς και του επιστημονικού αντικειμένου τους και ειδικότερα της κοινοτικής ψυχιατρικής. Δικαιολογούνται εκπαιδευτικές άδειες εξωτερικού όταν συμπεριλαμβάνουν επισκέψεις σε υπηρεσίες κοινοτικής ψυχικής υγείας ή ομάδες εργασίας ευρωπαϊκών ή διεθνών οργανισμών και επιστημονικών εταιρειών με αντικείμενο την κοινοτική ψυχιατρική.

Άρθρο 5
ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΤΟΜΕΑΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ

1.        Τα  Περιφερειακά Τομεακά Συμβούλια έχουν τις εξής αρμοδιότητες:
(α) Εποπτεύουν, συντονίζουν και παρακολουθούν τη διατομεακή ιατρική, νοσηλευτική, διοικητική, επιστημονική, εκπαι­δευτική και λειτουργική διασύνδεση των Μονάδων Ψυ­χικής Υγείας των Πε.Δι.Το.Ψ.Υ. με κριτήριο την ποιοτική παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας με βάση τις αρχές της κοινοτικής ψυχιατρικής, της συνέχειας της φροντίδας και του σεβασμού των δικαιωμάτων των ατόμων με ψυχικές διαταραχές,
(β) Συντονίζουν και παρακολουθούν την εφαρμογή και εκτέλεση των αποφάσεων του Υπουργείου Υγείας και του Διοικητή της Υ.Πε σε θέματα αρμοδιότητάς τους,
(γ) Συντονίζουν και παρακολουθούν την εφαρμογή και εκτέλεση του επιχειρησιακού σχεδίου δράσης της Πε.Δι.Το.Ψ.Υ.,
(δ) Εισηγούνται μέτρα ψυχικής υγείας στα αρμόδια όργανα για το επιχειρησιακό σχέδιο αντιμετώπισης κρίσεων, εκτάκτων αναγκών  και μαζικών καταστροφών,
(ε) Γνωμοδοτούν ετησίως προς το Διοικητή της Υ.Πε για τη στρατηγική και το επιχειρησιακό σχέδιο δράσης σχετικά με την παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας της Πε.Δι.Το.Ψ.Υ.,  
(στ) Γνωμοδοτούν για τον ετήσιο αναλυτικό προϋπολογισμό προμηθειών των Μ.Ψ.Υ. της Πε.Δι.Το.Ψ.Υ προς το Διοικητή της Υ.Πε.,
(ζ) Γνωμοδοτούν στον Υπουργό Υγείας ή στο Διοικητή της Υ.Πε ή στο ΚΕΣΥ, κατά περίπτωση, για θέματα ανάπτυξης των πολιτικών ψυχικής υγείας της περιοχής τους,  το συντονισμό των Διοικήσεων των παντός είδους Νοσοκομείων σχετικά με θέματα ψυχικής υγείας, όπως και των λοιπών Μ.Ψ.Υ. της  Πε.Δι.Το.Ψ.Υ.,
(η) Εισηγούνται στο Διοικητή της Υ.Πε και στον Υπουργό Υγείας για την τροποποίηση των Οργανισμών των ψυχιατρικών νοσοκομείων και των γενικών νοσοκομείων ως προς τις Μ.Ψ.Υ.,
(θ) Γνωμοδοτούν μετά από εισήγηση των Τ.Επ.Ε. και Τ.Επ.Ε.Π.Ε. για την ανάπτυξη και οργάνωση Μ.Ψ.Υ. στην κοινότητα, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 8, 9, 10 και 11 του ν. 2716/1999 (Α΄ 96) με σκοπό την αποϊδρυματοποίηση, ψυχοκοινωνική αποκατάσταση, καθώς και κοινωνική και επαγγελματική ε­πανένταξη ατόμων με χρόνιες ψυχικές διαταραχές και σοβαρά ψυχοκοινωνικά προβλήματα που νοσηλεύονται στα ψυχιατρικά νοσοκομεία ή άλλες Μ.Ψ.Υ.,
(ι) Προτείνουν στο Υπουργείο Υγείας ετήσιο πρόγραμμα εκτέλεσης έργων και παροχής υπηρεσιών της Πε.Δι.Το.Ψ.Υ. μετά από γνωμοδότηση των Τ.Επ.Ε. και Τ.Επ.Ε.Π.Ε.,
(ια) Εισηγούνται στο Διοικητή της Υ.Πε. την ίδρυση, μείωση, συγχώνευση ή μεταφορά Μ.Ψ.Υ. ή τμημάτων της Πε.Δι.Το.Ψ.Υ., μετά από πρόταση των Τ.Επ.Ε. και Τ.Επ.Ε.Π.Ε.,
(ιβ) Αποφασίζουν μέτρα για την ανάπτυξη και βελτίωση της οργάνωσης και λειτουργίας των Το.Ψ.Υ., καθώς και το συντονισμό, διασύνδεση και δικτύωση των Μ.Ψ.Υ κάθε Το.Ψ.Υ., μετά από πρόταση ή γνωμοδότηση, κατά περίπτωση, των Τ.Επ.Ε. και Τ.Επ.Ε.Π.Ε.,
(ιγ) Εγκρίνουν προγράμματα δια βίου εκπαίδευσης και συνεχιζόμενης κατάρτισης και υποβάλλουν προς το Διοικητή της Υ.Πε ή άλλο αρμόδιο όργανο για την ενημέρωση των ψυχιάτρων, παιδοψυχιάτρων ή άλλων επαγγελματιών ψυχικής υγείας ή διοικητικών ή άλλων εργαζομένων στην κοινοτική ψυχιατρική, μετά από πρόταση ή γνωμοδότηση, κατά περίπτωση των Τ.Επ.Ε. και Τ.Επ.Ε.Π.Ε. ,
(ιδ) Εισηγούνται προς το Υπουργείο Υγείας και το Διοικητή της Υ.Πε, μετά από πρόταση των Τ.Επ.Ε. και Τ.Επ.Ε.Π.Ε. για το συνολικό ετήσιο προγραμματισμό προσλήψεων των Μ.Ψ.Υ. κάθε Το.Ψ.Υ. της Πε.Δι.Το.Ψ.Υ.,
(ιε) Αποφασίζουν το συνολικό ετήσιο προγραμματισμό των προσλήψεων των Μ.Ψ.Υ. κάθε Το.Ψ.Υ. και Το.Ψ.Υ.Π.Ε., με εξαίρεση τα Νοσοκομεία, και τον υποβάλλουν στο Διοικητή της Υ.Πε. Για τα νοσοκομεία παντός είδους ως προς τις Μ.Ψ.Υ ή ψυχιατρικά τμήματα εισηγούνται προς τα αρμόδια όργανα.
(ιστ) Εισηγούνται στον Υπουργό Υγείας και στα αρμόδια όργανα για τη μετακίνηση, απόσπαση, μετάταξη του προσωπικού των Μ.Ψ.Υ των Το.Ψ.Υ. και Το.Ψ.Υ.Π.Ε. της Πε.Δι.Το.Ψ.Υ. ανάλογα με τις ανάγκες και με γνώμονα την προώθηση της παροχής κοινοτικών υπηρεσιών ψυχικής. Το ανωτέρω προσωπικό διατηρεί τα μισθολογικά, συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά του δικαιώματα ως εκ της υπηρεσίας του,
(ιζ) Εισηγούνται στα αρμόδια όργανα τον κατάλογο των Μονάδων Ψυχικής Υγείας που εφημερεύουν και το πρόγραμμα εφημεριών αυτών, με σκοπό σε κάθε Περιφερειακή Διοίκηση Τομέων Ψυχικής Υγείας Ενηλίκων, καθώς και Παιδιών και Εφήβων, να εφημερεύουν Μονάδες Ψυχικής Υγείας σε εικοσιτετράωρη βάση,
(ιη) Συντονίζουν και παρακολουθούν τη συγκρότηση συνεκτικού δικτύου παροχής υπηρεσιών για τη διασφάλιση της συνέχειας στη φροντίδα και την εξατομικευμένη θεραπεία του κάθε συγκεκριμένου ασθενούς,
(ιθ) Συντάσσουν μετά από γνωμοδότηση των των Τ.Επ.Ε. και Τ.Επ.Ε.Π.Ε.  κατευθυντήριες οδηγίες για την εύρυθμη μετάβαση στην τομεοποιημένη λειτουργία των μονάδων ψυχικής υγείας (ΜΨΥ) και ανανεώνονται ανά τριετία,
(κ) Προωθούν, παρακολουθούν και εποπτεύουν την ανάπτυξη δικτύου συνεργατικής φροντίδας τόσο εντός των Γενικών Νοσοκομείων (Μονάδες Συμβουλευτικής-Διασυνδετικής Ψυχιατρικής) όσο και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (Κέντρα Υγείας, ΠΕΔΥ, υπηρεσίες των Δήμων-Βοήθεια στο Σπίτι κ.α.),
(κα) Διασφαλίζουν την εγκατάσταση και ομαλή λειτουργία του συστήματος καταγραφής και παρακολούθησης της πορείας των ασθενών εντός του δικτύου υπηρεσιών του κάθε Το.Ψ.Υ. και Το.Ψ.Υ.Π.Ε. και ασκούν έλεγχο ως προς το εάν τηρείται το αρχείο από κάθε Μ.Ψ.Υ.,
(κβ) Αποφασίζουν σχετικά με την κατανομή των ειδικευόμενων ιατρών στις Μ.Ψ.Υ σύμφωνα με το πρόγραμμα της ειδικότητάς τους και με βάση την αρχή της κυκλικής εκπαίδευσης σε όλες τις μονάδες του δικτύου, μετά από εισήγηση των Τ.Επ.Ε. και Τ.Επ.Ε.Π.Ε. και εποπτεύουν την εφαρμογή της,
(κγ) Εποπτεύουν την ομαλή διεξαγωγή των εκπαιδευτικών προγραμμάτων εντός του κάθε Το.Ψ.Υ. και εκπονούν διατομεακά εκπαιδευτικά προγράμματα ή και ενιαίο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για όλους τους Το.Ψ.Υ. και Το.Ψ.Υ.Π.Ε. της Πε.Δι.Το.Ψ.Υ., μετά από εισήγηση των Τ.Επ.Ε. και Τ.Επ.Ε.Π.Ε.,
(κδ) Παρακολουθούν και αξιολογούν, ετησίως, στην περιοχή αρμοδιότητάς της την ποιότητα, αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα των παρεχομένων υπηρεσιών ψυχικής υγείας από τις Μ.Ψ.Υ. Με Υπουργική απόφαση ορίζονται τα ποσοτικά και ποιοτικά κριτήρια με  τα οποία αξιολογείται η αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα των Μ.Ψ.Υ. ΝΠΔΔ, των Μ.Ψ.Υ. των ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα του άρθρου 11 του ν. 2716/99 και των Μ.Ψ.Υ. των ΝΠΙΔ του κερδοσκοπικού τομέα του άρθρου 12 του ν. 4272/2014 που εντάσσονται στους Το.Ψ.Υ. και Το.Ψ.Υ.Π.Ε. της Πε.Δι.Το.Ψ.Υ.,
(κε) Απαντούν εγγράφως και αιτιολογημένα στις γνωμοδοτήσεις και προτάσεις των Τομεακών Επιστημονικών Επιτροπών ή και άλλων οργάνων,
(κστ) Υποβάλλουν εγγράφως ετήσιες εκθέσεις για το έργο τους στον Υπουργό Υγείας και στον Διοικητή της Υπε.

Άρθρο 6
ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΛΗΠΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
   
1.        Σε κάθε Τομέα Ψυχικής Υγείας (Το.Ψ.Υ.) συστήνεται τετραμελής Τομεακή Επιτροπή Ελέγχου Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ληπτών Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας. Η Τομεακή Επιτροπή Ελέγχου Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ληπτών Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας ελέγχει και παρακολουθεί στην περιοχή ευθύνης του Το.Ψ.Υ. την προστασία των δικαιωμάτων των ατόμων με ψυχικές διαταραχές και την καλή λειτουργία των Μονάδων Ψυχικής Υγείας (Μ.Ψ.Υ.).
2.        Η Τομεακή Επιτροπή Ελέγχου Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ληπτών Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας:
α) Δέχεται παράπονα, αναφορές και καταγγελίες, πραγματοποιεί τακτικές και έκτακτες επισκέψεις στις Μ.Ψ.Υ. του Το.Ψ.Υ., διεξάγει αυτεπάγγελτες έρευνες σε Μ.Ψ.Υ. του Το.Ψ.Υ. και γενικά ενημερώνει με κάθε πρόσφορο τρόπο τους λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας και τις οικογένειές τους για τα δικαιώματά τους και την τοπική κοινωνία για τα δικαιώματα των ατόμων με ψυχικές διαταραχές και το σεβασμό τους.
β) Παρακολουθεί την τήρηση των διαδικασιών και των προθεσμιών των διατάξεων των Νόμων περί ακούσιας νοσηλείας και επιλαμβάνεται θεμάτων προστασίας των νοσηλευομένων από κατάχρηση μέτρων περιορισμού.
γ) Διασφαλίζει την τήρηση της διαδικασίας έκφρασης παραπόνων και καταγγελιών.
δ) Επιλαμβάνεται θεμάτων χρηστής και επωφελούς διαχείρισης των εισοδημάτων των συμπαραστατούμενων ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας από δικαστικούς συμπαραστάτες.
3.  Τα μέλη της Τομεακής Επιτροπής Ελέγχου Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ληπτών Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας ορίζονται για μια πενταετία και απαρτίζονται από έναν ψυχίατρο με τον αναπληρωτή του, έναν κοινωνικό λειτουργό με τον αναπληρωτή του,  έναν νομικό με τον αναπληρωτή του και έναν εκπρόσωπο ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας με αναπληρωτή του έναν εκπρόσωπο συλλόγων οικογενειών ή αδελφών. Τα μέλη της επιτροπής δεν συμμετέχουν σε άλλα όργανα του παρόντος νόμου.
4. Η Τομεακή Επιτροπή Ελέγχου Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ληπτών Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας διασυνδέεται με την Ειδική Επιτροπή Ελέγχου Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ατόμων με Ψυχικές Διαταραχές παρά τω Υπουργείω Υγείας, την οποία ενημερώνει σε τακτά χρονικά διαστήματα και στην οποία υποβάλλει ετήσια έκθεση. Επίσης, υποβάλλει ετήσια έκθεση στην Τομεακή Επιστημονική Επιτροπή, στο Περιφερειακό Τομεακό Συμβούλιο, στο Διοικητή της Υ.Πε και στη Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας.
5.  Με απόφαση του Υπουργού Υγείας ορίζονται τα μέλη της, η έδρα της, ο τρόπος οργάνωσης και λειτουργίας της, καθώς και κάθε σχετική λεπτομέρεια.















ΠΗΓΗhttp://www.poedhn.gr/search/item/1548-metarrythmisi-tis-dioikitikis-organosis-ton-ypiresion-psyxikis-ygeias

30/09/2018 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Θέμα: ‘Κάρτες τήρησης ωραρίου εργασίας προσωπικού ΠΓΝΛ’                        Το ΔΣ του Σωματείου...