Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015

Νοσηλευτές: Και…γδαρμένοι και... με μειωμένο επίδομα! Τι τους επιφυλάσσει το πολυνομοσχέδιο...


Μαύρα μαντάτα επιφύλασσε το πολυνομοσχέδιο με το δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων για τους νοσηλευτές!

Και αυτό διότι φαίνεται να είναι ο μοναδικός κλάδος που όχι μόνο δεν παίρνει αύξηση στα επιδόματα αλλά κουρεύονται και δραστικά.

Η… μαύρη ρύθμιση για τον κλάδο περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου, που τιτλοφορείται «Διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, μισθολογικές ρυθμίσεις και άλλες επείγουσες διατάξεις εφαρμογής της συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», και ψηφίζεται σε χρόνο ρεκόρ. Γι αυτό άλλωστε και η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος [Ε.Ν.Ε.] διαμαρτύρεται ότι το πολυνομοσχέδιο κατατέθηκε χωρίς όμως να προηγηθεί το στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης.
Απαξιωτική συμπεριφορά στους νοσηλευτές
Σύμφωνα με τα μέλη της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος το νομοσχέδιο περιλαμβάνει διατάξεις εντελώς απαξιωτικές για τον κλάδο των νοσηλευτών. Ειδικότερα, στο άρθρο 16 προσδιορίζεται το ύψος του επιδόματος θέσης. Ενώ το εν λόγω επίδομα για όλους ανεξαιρέτως τους Προϊσταμένους Τμημάτων ορίζεται στο ποσό των 290 ΕΥΡΩ, δηλαδή αυξάνεται κατά 50 ΕΥΡΩ, ειδικώς για τους Προϊσταμένους Τμημάτων των Νοσηλευτικών Υπηρεσιών των Νοσοκομείων μειώνεται στο ποσό των 150 ΕΥΡΩ (μείωση 40%)!
Όλα αυτά βέβαια την ώρα που η κυβέρνηση αναγνωρίζει και επισήμως τον αγώνα που δίνουν οι ελάχιστοι νοσηλευτές που έχουν απομείνει στο Ε.Σ.Υ.!
«Η συγκεκριμένη ρύθμιση ομολογουμένως δεν έχει καμία λογική εξήγηση και φέρεται να απαξιώνει πράγματι την ελληνική νοσηλευτική κοινότητα, χωρίς να αναγνωρίζει την τεράστια καθημερινή προσφορά της στο κοινωνικό σύνολο.
Η ρύθμιση είναι εντελώς άδικη, ιδίως αν ληφθεί υπόψη ότι ένας προϊστάμενος τμήματος της Διοικητικής Υπηρεσίας ενός νοσοκομείου θα λαμβάνει υψηλότερο επίδομα θέσης από το νοσηλευτή που προΐσταται ενός τμήματος της νοσηλευτικής υπηρεσίας» σημειώνει η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος.
Όπως δηλώνει χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Ε.Ν.Ε.: «Αυτή η δυσμενής μεταχείριση των νοσηλευτών δεν έχει ιστορικό προηγούμενο στην πορεία των μισθολογικών ρυθμίσεων στη χώρα μας. Για πρώτη φορά εισάγεται διάταξη σε νομοσχέδιο, που καθιερώνει δυσμενή μισθολογική αντιμετώπιση των νοσηλευτών!
Αντί, λοιπόν, η σημερινή κυβέρνηση να ενισχύσει τους διαχρονικά αδικημένους και κακοπληρωμένους νοσηλευτές, αναλογικά πάντα με το έργο που προσφέρουν,επιλέγει να τους αδικήσει με την σειρά της, χωρίς να τους εξασφαλίζει τουλάχιστον ισότιμη μεταχείριση με τους λοιπούς κλάδους εργαζομένων στο δημόσιο τομέα».
Όμως το πλέον εξοργιστικό για τον κλάδο είναι η αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει την επίμαχη ρύθμιση. Εκεί αναφέρονται τα εξής χαρακτηριστικά: «Με τις διατάξεις του άρθρου 16 καθορίζεται το επίδομα θέσης ευθύνης, το οποίο για τους προϊσταμένους διοίκησης προσαυξάνεται κατά 14% περίπου μεσοσταθμικά, σε σχέση με το σημερινό ισχύον, προκειμένου αφενός να ενισχυθεί περισσότερο το αποτέλεσμα της μισθολογικής αποσυμπίεσης, αφετέρου να επιβραβευθεί μισθολογικά η ευθύνη των θέσεων αυτών».
Δηλαδή, οι Προϊστάμενοι των Νοσηλευτικών Τμημάτων όχι μόνο δεν χρήζουν μισθολογικής επιβράβευσης, αλλά τιμωρούνται κιόλας, κρινόμενοι προφανώς ως ανεπαρκείς, ώστε να απαιτείται ειδικώς γι’ αυτούς η μείωση του επιδόματος, σημειώνουν τα μέλη της Ε.Ν.Ε..
Ο Γενικός Γραμματέας της Ε.Ν.Ε. αναφέρει από την πλευρά του: «Πρόκειται για μια πρωτοφανή επιλογή, που φανερώνει πρωτίστως την άγνοια των κυβερνώντων εν σχέσει με τη νοσηλευτική καθημερινότητα εντός των δημόσιων νοσοκομείων.
Το πλέον, όμως, λυπηρό στοιχείο, είναι ότι το επίμαχο νομοσχέδιο προσυπογράφεται και από τον ίδιο τον Υπουργό Υγείας! Άραγε ο αξιότιμος κύριος Υπουργός της Υγείας, που θέτει την υπογραφή του επί του νομοσχεδίου, δεν γνωρίζει ή δεν αναγνωρίζει την προσφορά των νοσηλευτών;»
Οι νοσηλευτές προειδοποιούν με δυναμικές κινητοποιήσεις εάν δεν αποσυρθεί η διάταξη αφρού τονίζουν: «η ενδεχόμενη ψήφιση της συγκεκριμένης διάταξης θα αποτελέσει την σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι, ενώ οι αντιδράσεις θα λάβουν διαστάσεις χειμάρρου με απρόβλεπτες συνέπειες. Η αυτοθυσία των νοσηλευτών αγγίζει, πλέον, τα όριά της, όσο ο εμπαιγμός κορυφώνεται».

30/09/2018 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Θέμα: ‘Κάρτες τήρησης ωραρίου εργασίας προσωπικού ΠΓΝΛ’                        Το ΔΣ του Σωματείου...