Σάββατο 30 Ιουνίου 2018

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με 35 τμήματα και πολλές ερευνητικές δομές

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με 35 τμήματα και πολλές ερευνητικές δομές

Κατατίθεται τις επόμενες ημέρες, με πιθανότερη ημερομηνία τη Δευτέρα, για διαβούλευση το πόρισμα, το οποίο θα αποτελέσει τη βάση για το σχέδιο νόμου, για το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Πηγές του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων, Έρευνας και Τεχνολογίας δηλώνουν στην «Ε», ότι το νομοσχέδιο έχει μελετηθεί με τέτοιον τρόπο ώστε να είναι απόλυτα ισορροπημένο για όλες τις πόλεις και με στόχο να προκύψει ένα ισχυρό πανεπιστήμιο με εξαιρετικές δυνατότητες διάκρισης και στο εξωτερικό.
Ο υπουργός Παιδείας, κ. Κώστας Γαβρόγλου σε ομιλία του την Τετάρτη στη Χαλκίδα σημείωσε ότι σε ένα διεθνές περιβάλλον έντονων ανακατατάξεων έχουμε ως χώρα ανάγκη από ισχυρά και δυναμικά πανεπιστήμια με έντονη διεθνή παρουσία, στα οποία να μπορούν να φοιτήσουν όσοι Έλληνες το επιθυμούν, να διαμορφώνουν ενεργούς πολίτες, να παρέχουν στους αποφοίτους τους γνώσεις και δεξιότητες υψηλού επιπέδου και να συμβάλλουν στην τοπική ανάπτυξη και την ευημερία της χώρας και όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές του Υπουργείου, αυτόν τον στόχο θα έχει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες στο νέο πανεπιστημιακό ίδρυμα θα περιλαμβάνονται 34-35 τμήματα, ενώ θα δημιουργηθούν πολλές ερευνητικές δομές σε όλες τις πόλεις και δη στη Λάρισα, με παράλληλη αναβάθμιση της Αβερώφειου Γεωργικής Σχολής Λάρισας.
Τα νέα τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας φτιάχνονται γύρω από πόλους ισχυρών σχολών και στις πέντε πόλεις, κυρίως στη Λάρισα και τον Βόλο.
Ιδιαίτερα όσον αφορά στη Λάρισα πληροφορίες που έχει στη διάθεσή της η «Ε», αναφέρουν και τη σύσταση μίας μεγάλης ερευνητικής δομής σε άμεση σύνδεση με το νοσοκομείο της πόλης με γενναία χρηματοδότηση. Να σημειωθεί ότι το Υπουργείο θεωρεί ότι είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος τοπικών κοινωνιών και η εμπλοκή τους στο όλο εγχείρημα.
Όσον αφορά στην έδρα του Πανεπιστημίου αυτή παραμένει στον Βόλο, ωστόσο εξετάζεται ακόμα το ενδεχόμενο οι έδρες της κοσμητείας να είναι σε περισσότερες από μία πόλεις, όπως ενδεχομένως και η πρυτανεία.
Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων, Έρευνας και Τεχνολογίας εκτιμά, όπως επισημαίνουν στελέχη του, ότι το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας μπορεί να αποτελέσει πρότυπο, υλοποιώντας και τον σχεδιασμό της εξωστρέφειας των πανεπιστημίων, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδιασμού που πραγματοποιείται στην Ε.Ε.. Συγκεκριμένα αναφέρονται στο επονομαζόμενο «Σχέδιο Μακρόν», το οποίο έχει συζητηθεί επανειλημμένα στις Βρυξέλλες και προβλέπει – μεταξύ άλλων - συμπράξεις μεγάλων ευρωπαϊκών πανεπιστημίων - πειραματικά - τα οποία θα συνεργάζονται σε διάφορους τομείς. Οι συμπράξεις θα μπορούν να γίνονται σε ομάδες τριών τουλάχιστον ή και περισσότερων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Μία σύμπραξη θα μπορούσε να είναι των πανεπιστημίων της Αθήνας, της Θεσσαλίας, ενός γερμανικού και ενός γαλλικού τα οποία θα μπορούσαν να εστιάσουν σε ειδικούς τομείς, αποκτώντας ισχυρό όνομα με διεθνή αναγνώριση και ώθηση στις μεγάλες αξιολογήσεις.
Να σημειωθεί ότι στις προθέσεις του υπουργού, κ. Γαβρόγλου είναι όταν το πόρισμα τεθεί σε διαβούλευση, ανάλογα και με το πρόγραμμά του να επισκεφθεί τη Λάρισα, τον Βόλο και άλλες πόλεις προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων με τους φορείς των ιδρυμάτων.

30/09/2018 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Θέμα: ‘Κάρτες τήρησης ωραρίου εργασίας προσωπικού ΠΓΝΛ’                        Το ΔΣ του Σωματείου...