Τρίτη 16 Αυγούστου 2016

Αναγνώριση προϋπηρεσίας εκτός δημοσίου: παρέμβαση Σωματείου Π.Γ.Ν.Λ. για βελτιοποίηση της διαδικασίας...


Λάρισα, 16-08-2016
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αναγνώριση προϋπηρεσίας εκτός δημοσίου: παρέμβαση Σωματείου Π.Γ.Ν.Λ. για βελτιοποίηση της διαδικασίας
Το Σωματείο Εργαζομένων στο Π.Γ.Ν. Λάρισας αφουγκραζόμενο τα ερωτήματα-παράπονα των εργαζομένων-συναδέλφων απέστειλε στο Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης επιστολή με την οποία ζητά να διευκρινιστούν προβληματικές, που έχουν προκύψει σε συνέχεια της εφαρμογής του Π.Δ. 69/2016 περί αναγνώρισης προϋπηρεσίας εκτός δημοσίου τομέα για τους υπαλλήλους.
Συγκεκριμένα στις 27-07-2016 το Υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε εγκύκλιο με την οποία δόθηκαν οι πρώτες πληροφορίες για την εν λόγω διαδικασία και στις 09-08-2016 διανεμήθηκε νέα ερμηνευτική εγκύκλιο με περαιτέρω διευκρινίσεις.
Όπως έχει αναφερθεί στο Σωματείο, μία προβληματική προκύπτει για τ’ άτομα, που ανήκουν στην κατηγορία: ΠΕΡΙΟΔΟΙ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΑΠΟ 1/1/2002 ΚΑΙ ΜΕΤΑ.
Παράλληλα το Ι.Κ.Α. εν δυνάμει της 1ης Εγκυκλίου απέστειλε Εξαιρετικά Επείγον Έγγραφο στα Υποκαταστήματά του με θέμα: «Παροχή οδηγιών για τη χορήγηση δικαιολογητικών ως προς την ασφάλιση στο Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ., κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του Π.Δ.: 69/2016».
Από τη μια πλευρά λοιπόν το Ι.Κ.Α βάσει του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος εκτυπώνει άμεσα και επιδίδει «Λογαριασμό Ασφαλισμένου» (με οριστικοποιημένες εγγραφές), στους ενδιαφερόμενους, τον οποίο θα υποβάλουν στην υπηρεσία τους, προκειμένου να αποδείξουν στην υπηρεσία τους την ασφάλισή τους από 01/01/2002 και μετά κι από την άλλη η Εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών αναφέρει για ΒΕΒΑΙΩΣΗ του οικείου Ασφαλιστικού Φορέα από την οποία να προκύπτει, ότι έχουν καλυφθεί όλες οι προς αυτόν ασφαλιστικές εισφορές του υπαλλήλου για το χρονικό διάστημα, που ζητείται να αναγνωριστεί ως προϋπηρεσία [εδ. γ΄ της παρ. 3 του άρθρου 6 του Π.Δ.69/2016].
Έχουμε ακούσματα και από άλλα Νοσοκομεία, πως τα έγγραφα, που παρέχει το Ι.Κ.Α. από το Ο.Π.Σ. του [για ασφάλιση μετά την 01-01-2012] δεν γίνονται ή γίνονται με επιφύλαξη δεκτά. Η κατάσταση αυτή δημιουργεί άγχος και αναστάτωση στους εργαζόμενους-συναδέλφους, που «τρέχουν» να προλάβουν και την ημερομηνία υποβολής [31-08-2016] εν μέσω θερινών αδειών αλλά κυρίως σε ένα υποστελεχωμένο Ε.Σ.Υ..
Επιπρόσθετα, στην από 09-08-2016 Εγκύκλιό του Υπουργείου Εσωτερικών αναφέρεται, ότι εφόσον από τη βεβαίωση του οικείου Ασφαλιστικού Φορέα, δεν προκύπτει το είδος της απασχόλησης [ειδικότητα], απαιτείται επιπλέον βεβαίωση του εργοδότη, στον οποίον απασχολήθηκε, στην οποία να αναφέρεται το είδος της απασχόλησης του υπαλλήλου.
Το Ι.Κ.Α. στην Εγκύκλιό του αναφέρει, ότι σε άτομα, που ανήκουν στην κατηγορία: ΠΕΡΙΟΔΟΙ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΜΕΧΡΙ 31/12/2001 [σελίδα 1 κ.εξ. Εγκυκλίου Ι.Κ.Α.] η ειδικότητα με την οποία παρασχέθηκε η συγκεκριμένη απασχόληση δεν θα βεβαιώνεται, αφού το στοιχείο αυτό δεν παρακολουθείται από το Ίδρυμα. Το ερώτημα, που προκύπτει είναι τι θα απογίνει με τα πλαίσια εργασίας, που πλέον δεν υφίστανται και οι εργαζόμενοι δεν δύνανται να έχουν τη σχετική βεβαίωση από τον εργοδότη;

Με την παρέμβασή του το Σωματείο θέτει υπόψιν του Υπουργείου Εσωτερικών τα ανωτέρω  και ζητά να  διερευνηθούν οι έως άνω προβληματικές με απώτερο στόχο την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των εργαζομένων-συναδέλφων, που θέλουν να υποβάλλουν τις σχετικές αιτήσεις για την αναγνώριση προϋπηρεσίας εκτός δημοσίου τομέα. Επιπλέον, κρίνεται αναγκαία  η σύμπλευση με το Ο.Π.Σ. του Ι.Κ.Α., που πιστεύουμε θα βοηθήσει στην αποφυγή παρεξηγήσεων, εντάσεων κ.α. τόσο σε Τμήματα Προσωπικού όσο και στα κατά τόπους Υποκαταστήματα του Ι.Κ.Α..

Το Σωματείο Εργαζομένων Π.Γ.Ν.Λ. συμμετέχει ενεργά στο πλαίσιο βελτίωσης της καθημερινότητας των μελών του.


Για το Δ.Σ. Σωματείου Εργαζομένων Π.Γ.Ν.Λ.

ΛΑΡΙΣΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
Πρόεδρος


ΝΑΚΟΣ Θ.Μ. ΧΡΗΣΤΟΣ
Γενικός Γραμματέας



όλη η επιστολή ΕΔΩ                 [via larissanet.gr]

30/09/2018 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Θέμα: ‘Κάρτες τήρησης ωραρίου εργασίας προσωπικού ΠΓΝΛ’                        Το ΔΣ του Σωματείου...